Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

foto 1 1600x1200We gaan door het Edese bos.

Op een gegeven moment komen we Huize Kernhem tegen.

Het Landgoed rond Huize Kernhem is van 1803. De laatste eigenaar was Familie Bentinche tussen 1818 - 1832.

Dit was een kostschool voor meisjes uit een gegoede familie die na haar dood een graf monument geschonken kreeg in het Paasbergpark door haar voormalige leerlingen.

Tegenwoordig is het ook een Trouwlocatie en mijn dochter is hier ook uit getrouwd . En het wordt ook als expositieruimte gebruikt. Bij Huize Kernhem hoort ook een kruidentuin en is 25 jaar geleden aangelegd heeft nu de functie van showtuin en is openbaar toegankelijk.foto 2

Een kruidentuin hoort traditioneel bij een landgoed.

Van oudst onderhielden monniken de tuin en was het een levende apothekerskast.

De Nieuwbouwwijk Kernhem is naar het landschap genoemd. Verder op komen we langs een vleermuizen kolonie (vleermuizen reservaat) Ede en is het enige in zijn soort.

Als bij het oude landhuis Kernhem vleermuizen geluiden gehoord worden, begint in de naast gelegen woonwijk waar wij dadelijk lopen 's avonds een licht kunstwerk.

De Doesburgermolen is van 1620 (wagenrust)

We lopen verder het bos door.

GROTE RUST. Bij de grote rust kan men alleen met pin betalen.

foto3Na de rust lopen we het bos in. Als jij je schoenen wilt verwisselen, hangen er na een poosje lopen voorbij de tank na 100 meter de schoenen in de bomen op jullie te wachten. Vervolgens komen we op de Ginkelse Hei van Ede. Het gebied ten Zuiden van de N224 heet de Ginkelse Hei. Waar we straks gaan lopen is ten Noorden van de N224 heet Eder Hei. Daar was in de eerste wereld oorlog een Belgische vluchtelingenkamp ingericht. Het Belgenmonument herinnerd hier nog aan. Bijna overal op de Veluwe is het droog behalve een groot gebied bij de Ginkel. Vanwege een harde leemlaag op de onder grond is dit gebied drassig met enkele fraai gesitueerde plassen zoals de Heidebloem (we hebben hier de wagenrust) en de Kreelseplas waar wij ook langs lopen. Dan lopen we weer over de hei en gaan dan weer het bos in en komen een herdenkingsmonument tegen genaamd Graaf Bentinckbank. In 1952 werd dit monument aangeboden door de bevolking van Ede omdat deze laatste Heer van Kernhem 40 jaar het Edese bos gebied beheerde. Hij stelde al die jaren het gebied voor iedereen vrij toegankelijk open. Het was toegestaan om te jagen en bosbessen te plukken.

Hierna naderen we zo weer de finish.

Prettige wandeling Diny Meurs

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.