Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Vanuit de kantine van SC Woerden starten we langs bloemrijke bermen richting de natuurplas, die we over een onverhard pad passeren. Hier is een zwaluwenoever te zien en in het broedseizoen breek je er je nek over de ganzen.

De bewoning van deze streek gaat heel ver terug. Rond het begin van onze jaartelling woonden hier al mensen die leefden van jagen, vissen en het verzamelen van voedsel. Ze behoorden tot de stammen van de Caninefaten en de Bataven en woonden op de hoog gelegen rivierkleigronden langs de Rijn, die toentertijd een veel woestere rivier was met een veel breder stroomgebied dan tegenwoordig.

Door een landelijke omgeving, misschien zien we ergens nog ooievaars, wandelen we richting een prachtig, onverhard natuurpad dat we gaan volgen langs koeien en schaapjes naar de rand van Harmelen.

Daar gaan we de schutsluis ´Haanwijk´ over en volgen dan de Rijn die we gaan volgen richting Woerden. Daarbij gaan we door de buurtschappen HAANWIJK en BREEVELD . Langs het water zijn fraaie huizen en boerderijen te vinden en de nodige fruitbomen. Bij PUTKOP steken we het water van de Rijn even over voor de eerste wagenrust rond 6,6 km.

DSC06842 copyMenigeen heeft vast wel eens gehoord over de treinramp bij Harmelen, toen nog Kamerik, de Putkop. Deze grootste treinramp uit de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen vond plaats op maandag 8 januari 1962. Bij de botsing tussen twee reizigerstreinen vielen 93 doden en 52 gewonden. Het ongeluk werd aangemerkt als nationale ramp. Vrijdag 12 januari 1962 werd als dag van nationale rauw afgekondigd en de Hilversumse radiozenders brachten ook de tussenliggende dagen alleen ernstige muziek en aangepaste programma’s ten gehore.

We vervolgen de Rijn, nu over een lang, halfverhard jaagpad vlak langs het water. Dit deel is er nog meer groen langs het pad te vinden en overal zwemmen watervogels en vissen. De Rijn vormde ooit de grens van het Romeinse rijk was, de Limes, die tussen Katwijk en het Duitse Xanten lag. We zullen hier en daar nog een gedenkpaal en infobord passeren.

Na het buurtschap GEESTDORP passeren we een oude rolpaal die nog herinnert aan de tijd dat dit pad nogDSC06859 copy écht als jaagpad in gebruik was.

Zo´n paal geleidde het touw dat de jager (een paard of man/vrouw) zodat het een bocht in het water kon volgen en niet te ver over het land heen werd getrokken. De Rijn bracht Woerden ook zijn economische groei. Ooit bloeide de steenindustrie hier welig. Elders staan nog wat oude schoorstenen, maar die passeren we vandaag niet.

Woerden was in de Middeleeuwen een vestingstad op de grens van Holland en Utrecht, waar tot in de 18e eeuw strijd om is geleverd. Aan de vorm van de stad is dat nog duidelijk te zien. Ook was de stad het centrum van het inundatiegebied van de Oude Hollandse Waterlinie, die liep van Muiden tot aan Gorinchem, westelijk van Utrecht. Dankzij de Oude Hollandse Waterlinie konden Franse troepen in 1672 Holland niet veroveren.

Maar eerst gaan we landgoed Bredius op waar ook het fraaie huis nog staat.

Op de plaats waar nu het kerkplein is gesitueerd lag in de Romeinse tijd een castellum, Laurium, van waaruit een deel van de Limes van het Romeinse Rijk werd bewaakt. In de bodem van Woerden zijn zeven Romeinse schepen gevonden. Als we het treffen ligt er in de haven een replica van zo’n Romeins schip.

Langs Kasteel Woerden en de kolossale Bonaventurakerk betreden we de stad via de Rijnstraat met vele fraaie panden. Waar nu de Rijnstraat ligt liep vroeger de Rijn tot deze hier in 1961 gedempt werd. Om nog enkele bezienswaardigheden te noemen waar we langs gaan: het vroeger stadhuis en de Petruskerk waarvoor we rond 13 km halt houden zodat iedereen zelf een plek kan zoeken voor de horecarust. Of desgewenst de stad verder in kan voor een kijkje bij de watertoren, de kaasbel of het VVV dat in een oud kaaspakhuis gevestigd is. Of wellicht even de markt over…….

Woerden, stad van de Pan- en steenindustrie en kaas.

Omdat het land rondom Woerden door de opkomst van de windbemaling was gaan inklinken, was het voor akkerbouw steeds minder geschikt geworden. Dat werd nog verergerd toen in de 17e, 18e en 19e eeuw grote stukken land werden “afgevlet” of ontgrond: de bovenste kleilaag werd eraf geschept door de pan- en steenfabrikanten.

De veengronden ten noorden van de Oude Rijn waren minder geschikt voor akkerbouw, dus er kwam veehouderij die niet gericht was op vleesproductie, maar op zuivel. De boeren maakten kaas en boter, die tot 1870 nog op een traditionele manier gemaakt en verhandeld werd. De melk werd zo snel mogelijk tot kaas verwerkt. Met name de boerinnen bekwaamden zich hierin. De kaas werd door handelaren gelijk bij de boer gekocht door kaaskopers waarbij van concurrentie geen sprake was, dus de grote winst was voor de kaaskoper.

In 1885 kwam er in Woerden een eigen wekelijkse kaasmarkt. Nu konden de zelfkazende boeren hun kaas naar de markt brengen en daar zelf verkopen aan de meestbiedende kaashandelaar. De prijs werd vastgesteld middels ‘handjeklap’. Rond 1900 was het maken en verkopen van kaas en boter de belangrijkste bedrijfstak geworden, groter dan de pan- en steenfabrieken.

Woerden staat vol met kaaspakhuizen waarin de kazen liggen (of lagen) opgeslagen. Het heeft nog steeds een actieve kaasmarkt en de ‘kaasbel’, die vlak bij het kerkplein staat, werkt nog.

DSC06885Naast het voormalige stadhuis op de hoek bij de Havenstraat is een openbaar watertappunt. Langs molen De Windhond gaan we het oude stadje uit om via het buurtschap KROMWIJK richting landgoed Linschoten te gaan. We zullen lange tijd over het 450 hectare grote landgoed wandelen, het grootste landgoed in de Randstad, met zijn fraaie boerderijen en huizen. Uiteindelijk kunnen we een blik werpen op het landhuis uit 1638 voor zo ver het zichtbaar is tussen de omringende bomen achter het monumentale hek. Langs de Haardijk, rond 19 km, hebben we nog een wagenrust.

Na het passeren van een verkooppunt voor streekhoning, verse eieren en een weiland vol kalkoenen gaan we Linschoten zelf door. We wandelen vlak langs de middeleeuwse dorpskerk, met zijn toren die een meter uit het lood staat. Om het instortingsgevaar te keren werd de toren een in 1877 fors ingekort. En er zijn hier nog veel meer monumentale panden de bewonderen.

We verlaten Linschoten over een grasdijk langs de Montfoortse Vaart en komen zo in het Buurtschap CATTENBROEK, om daarna over de lommerrijke Cattenbroekerdijk terug te gaan naar de finish.

Prettige wandeling Monique van der Slot.

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.