Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

vor 5De Achterhoek: ideaal wandelgebied

We zijn weer te gast in de Achterhoek, land van Normaal, pittoreske dorpjes en stadjes, (protesterende) boeren, uitgestrekte bossen en goed bewaarde landgoederen. Door het beroemde ‘coulissenlandschap’ waarbij stukken bos, grasland en houtwallen elkaar afwisselen, heb je overal mooie doorkijkjes. Sinds vorig jaar zie je hier overal de Achterhoekse vlag wapperen, een succesvol initiatief van de Zwarte Cross, die een wedstrijd uitschreef voor een eigen regionale vlag.

Landgoed Vorden, landgoed Kiefskamp, buurtschap Linde

Vorden (halverwege het Pieterpad) is inmiddels hét wandelcentrum van de Achterhoek. Onze route is iets anders dan vorig jaar. Wij starten op 30 oktober weer bij het legendarische Hotel/Restaurant Bakker. Dan meteen naar kasteel Vorden, aan de rand van het dorp. Door bospaden van landgoed Vorden en landgoed Kiefskamp komen we bij buurtschap Linde. Een piepkleine, hechte gemeenschap met de Lindese Mölle als middelpunt. 

Kasteel en Keuken van Hackfortvor 2 copy

We lopen nog een stuk over landgoed Kiefskamp, langs het charmante kasteeltje De Kiefskamp. Daar hebben we een wagenrust.

Dan de Hengeloseweg over naar buurtschap Delden. De buurtschappen (vergelijk de wijken in de steden) zijn hier essentieel voor een hechte, sociale structuur.

Na Delden gaan we over mooie bospaden naar landgoed Hackfort. Kasteel en landgoed Hackfort zijn sinds een paar jaar eigendom van Natuurmonumenten. Het kasteel is prachtig opgeknapt, de bossen worden goed onderhouden en een dreigende ‘ultra megavarkensstal’ vlakbij is door actieve actiegroepen verhinderd. 

vor 3Door het dorp, Den Bramel en Het Enzerinck

Onze grote rust is bij De Keuken van Hackfort, in een voormalig koetshuis. Het eten komt uit eigen moestuin, ze brouwen hun eigen bier en gebruiken het vee uit de directe omgeving.

Daarna lopen we nog een flink stuk over het uitgebreide landgoed Hackfort. Een klein stukje het dorp door en dan langs kasteel Den Bramel en het mooie landhuis Het Enzerinck. Terug naar het dorp komen we vlak langs het stationnetje van Vorden (handig voor de OV-reizigers) en dan is het nog een paar minuten naar Hotel Bakker.

Tip 1: wild eten in de herfstige Achterhoek, bijvoorbeeld bij Bakker.

Tip 2: de Barchemse Vierdaagse, elk jaar begin juli, voert ondermeer door dit gebied

Weerkommen!

Marjan Smeitink

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.