Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht
(Leestijd: 3 - 6 minuten)

Hè, ik verheug me op deze tocht. Het is al even geleden dat ik naar SOP kon komen. Het is dan ook direct een gezellig weerzien in de kantine van DOVO, die al vroeg aardig volstroomt. De mensen blijven maar komen, uiteindelijk stopt de teller op 104.

Casper heeft de route van vandaag samengesteld. Hij heet iedereen welkom, blij dat zovelen de moeite genomen hebben om te komen. Ook mag hij een diploma uitreiken. Zonder bril (!) leest hij voor dat Henk ten Velde maar liefst 240 tochten gelopen heeft, hij behoort daardoor tot de TOP van de SOP!

Hierna stappen we aan. De regen die we onderweg nog hadden, is gestopt en we zullen vandaag geen druppel meer krijgen. Regendruppels wel te verstaan!

 

Via een mooie route lopen we Veenendaal uit. Eerst een stukje langs de waterloop de Grift, gevolgd door mooie parken, waar we zelfs nog knotwilgen langs een poel treffen. Dan zijn we in het buitengebied.

Na een dijkje met rechts van ons een boomkwekerij stappen we het bos in.

Sint is het land uit, we gaan op naar de Kerst. De bomen zijn kaal, we kunnen weer genieten van de silhouetten. De bossen hebben vandaag de sfeer van de donkere dagen voor de Kerst. Er is geen zon, maar dat past in de beleving.

Al snel lopen we midden in het fraaie bosgebied van de Amerongse Berg.

vee 1De bossen zijn hier heel gevarieerd: veel beuken, maar ook gedeeltes met sparren met daaronder een mosbodem, waar de reeën een heerlijk zacht bedje zullen vinden.

Ook mountainbikers zullen dit gebied interessant vinden. Slingerpaadjes met een schuine helling waar je met een stevige vaart de bocht door kunt racen. Wij hebben ook tempo, maar iets gematigder! Zo kunnen wij genieten van de rust van het verstilde bos.

Op een mooi punt, naast een poeltje is de eerste wagenrust. Hoewel wagenrust.... Laten we het rugzakkenrust noemen. Verschillende gaan open en de zakjes met mini choco's komen tevoorschijn. Maar dan zie ik ook kerstkransjes. Wat blijkt: Deliana is bijna jarig en trakteert. Dubbel genieten. Deliana, alvast van harte gefeliciteerd!

We lopen weer verder. Casper heeft de mooiste paadjes van het bosgebied voor ons in petto. Eén ervan is wel heel bijzonder. Behalve bos, zijn in dit gebied ook verschillende mooie heidegebieden. Het paadje waar we nu lopen, begint als een smal pad tussen de heide. Maar algauw merken we dat we omhoog open, de inspanning wordt groter. Wat we ook zien is dat het pad steeds verder inslijt in de bodem. Op enig moment lopen we tussen een wandje van ongeveer 1 meter hoogte. Links en rechts fraaie heide, zonder opschietende dennetjes of pijpestrootje.

Bovenaan het pad staan we, volgens een informatiebord, op een hoogtepunt van de Amerongse Berg, letterlijk en figuurlijk. Een prachtig uitzicht, een beetje mysterieus door het grijze weer. Druppels aan de takken. Heel mooi!

Nadat we weer op adem gekomen zijn, gaan we op weg naar de Centrale Rust. Maar eerst een afwisseling vanvee 2 mooie statige beukenlanen en smalle paadjes. Hier en daar nog een paddenstoel, maar niet meer zoveel als bij vorige wandelingen. We passeren een soort grenspaal. Casper weet te vertellen dat deze op de grens staat van de Heerlijckheid Amerongen en de Heerlijckheid Elst. Even later zien we opnieuw iets afsteken tegen de lucht. Hier staat de Naald van Napoleon. We hebben er al over gelezen in de voorbeschouwing. Nou, dit gedenkteken heeft een mooie plaats gekregen! Dan zijn we bij het Berghuis, ons pauze-adres. Wat een knus vee 3plekje is dit: de open haard brandt, aan de muur een opgezette kop van een edelhert, een ree, martertje enz.

Leuk om hier even te zijn en vooral rond te kijken. Voor de bediening is het spitsuur en ze lopen het vuur uit de voeten om iedereen te voorzien van koffie, thee, pannenkoek of erwtensoep. De pauze duurt iets langer, maar dat maakt niet uit. Het is hier goed toeven!

Voor we vertrekken teken ik de petitie voor behoud van het Berghuis. Stichting Utrechts Landschap (SUL) wil dit sfeervolle restaurant moderniseren en een andere uitbater aantrekken. Hè, dit soort plekjes moet je juist koesteren!

Naast het Berghuis ligt een gereconstrueerde grafheuvel van het Klokkenbekervolk, een volk dat hier leefde in de periode 2.700 tot 2.100 voor Chr.

We lopen er doorheen en krijgen een beeld van hoe een dergelijke grafheuvel opgebouwd is. Dan gaan we verder door opnieuw een mooi stuk van de Boswachterij De Amerongse Berg. Af en toe een klimmetje, aan het einde van de wandeling zullen we voelen dat we iets gedaan hebben!

We genieten van de sfeer in het bos. Toch komen we onherroepelijk aan de rand van het bosgebied en lopen het buurtschapje Overberg binnen. Ik loop gezellig met Jeannette te kletsen en zij weet te vertellen dat dit het dorpje is waar buurtbewoners kippen op straat laten scharrelen om snelrijders tegen te gaan. Ik herinner me dit in de krant gelezen te hebben. Het lijkt te werken, hoewel.... er is geen kip op straat te zien.

Wat we wel zien en meemaken: Mooie boerderijen, een bijzonder Boshotel én een verrassende wagenrust. Wilma, de echtgenote van Casper staat ons op te wachten met.... warme oliebollen! Dit maakt de sfeer van deze laatste "gewone" SOP-wandeltocht (de Sagambiara-Walk staat nog op de kalender) compleet! Wat een verwennerij.

We laten het ons goed smaken, bedanken Wilma voor de goede zorgen en gaan dan het laatste uurtje lopen in.

We komen op een punt waar we vanochtend ook langs gekomen zijn, maar toen vanuit een andere richting. We lopen Veenendaal weer binnen en komen door woonstraten. Op heel wat plekjes schittert de kerstverlichting. Ook in het winkelcentrum is te zien dat de Kerst in aantocht is.

Al snel zien we sportvelden en weten we dat we aan het einde zijn van een hele mooie boswandeling.

Casper, bedankt voor deze tocht, Wilma dank voor de verzorging, heren van SOP voor de begeleiding en Peter voor de mooie foto's.

En alle wandelaars: dank voor alle gezelligheid die jullie inbrengen. SOP is TOP!

 

Fijne Feestdagen en op naar de Sagambiara-Walk.

 

Myriam van den Berg

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.