Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht
(Leestijd: 3 - 5 minuten)

Myriam van den Berg heeft over de tocht van Hans Mulder en Bertus van Ginkel een leuk verslag gemaakt met daarin de opmerking dat Myriam het jammer vind dat dit de laatste tocht is in Voorthuizen. Bertus en Hans dit zegt wel iets over jullie kwaliteiten van tochten uitzetten. We hopen dus van harte dat jullie wel doorgaan met tochten uitzetten. Na zoveel lovende woorden kunnen jullie daar echt niet omheen. 

 

Hans Mulder en Bertus van Ginkel trakteren ons opnieuw op een rondje Voorthuizen.

Na een voortvarende rit, zonder files, komen we al snel aan bij de kantine van de voetbalvereniging. Deze vult zich uiteindelijk met 103 enthousiaste deelnemers.
Na een lekker bekertje koffie trekken we rond de klok van 10 onze jas aan en luisteren buiten naar Hans, die enkele bijzonderheden over de verzorging weet te vertellen.

Geen oorkondes vandaag, meteen lekker aanstappen. We lopen Voorthuizen uit via een fraaie nieuwbouwwijk. Ik lees bloemennamen op de straatnaambordjes en zie, hoe leuk, een foto eronder van het bewuste bloemetje. Dus, mocht je niet weten hoe speenkruid eruit ziet, dan weet je het nu!

We komen bij een nieuw aangelegde fietsbrug over de rondweg. Er wordt stevig aangeplant als wij langslopen. Straks is het hier een zee van groen. Maar dat aanplanten…. Een soort automatische grondboor maakt plantgaten. Daarmee is het nog maar een fluitje van een cent en het jonge struikje staat in de grond.
In het mooie Wilbrinkbos zijn de paden ook al gerenoveerd. Fijn lopen zo, zonder beducht te hoeven zijn op uitstekende boomwortels!

We prijzen ons gelukkig, na dagen met veel grijs en somber weer is vandaag de zon regelmatig van de partij. Heerlijk! Het is in de ochtend nog wat fris, we zien flinterdunne vliesjes ijs op de vele plassen op de zandpaden.

De wandeling vandaag is een mooie! De bospaden worden afgewisseld door Klompenpaden. We komen op het Griezeveense klompenpad en kunnen heerlijk wegkijken. Kleinschalige gebiedjes, waterlopen, boerderijen. Het is hier fijn lopen. En dat vinden er meer. Ik hoor met regelmaat zeggen dat het hier zo mooi is!fotomriryam1

Onderweg gaan de rugzakken open en worden we getrakteerd op een choco-mini. Dat gaat er altijd in!

We zijn al gauw bij de centrale rust, in de gezellige Blokhut. De picknickbanken buiten in de zon zijn uitnodigend, maar we kiezen toch voor een plekje binnen. Er ontstaat al snel een flinke rij voor de bar, waar de koppen tomatensoep, broodjes kroket of soms zelfs een broodje rookworst vlot gereserveerd worden. Ik denk dat de uitbaters vandaag een goede omzet draaien! Ik dacht even: Oei, wat een kaal broodje kroket, maar werd toen al snel gewezen op de tafel met flessen ketchup, mosterd en mayonaise. Aha, vandaag even ongezond doen, met een flinke dot mayonaise op de kroket. Maar lekker!!

Na deze welkome onderbreking gaan we weer op pad. We hebben het langste stuk nog voor de boeg, maar volgens Hans ook het mooiste stuk. We laten ons verrassen. Het Huiner Klompenpad kruist opnieuw ons pad! Vanochtend hebben we ook een stukje gehad, maar nu wordt het wel erg mooi. Heel veel water, vennetjes, soms onderlopen stukken land. Het is rustig weer en de zon komt er steeds beter bij. Hierdoor krijg je een prachtige weerspiegeling van de bomen in het water.fotomiryam2

Het ijsvogeltje, waarover in de voorbeschouwing geschreven werd, laat zich niet zien. We zijn met een te grote groep, denk ik.

We lopen fraai door de bossen en genieten van dit mooie gebied met bossen en heide. Het voelt voorjaarsachtig. Een mevrouw geniet met haar twee honden van het mooie weer en zit op een bankje in de zon. Later komen we haar weer tegen. Haar hond blijft heerlijk midden op het pad staan en geniet duidelijk van alle aandacht.

Even later komen we opnieuw honden tegen, twee enthousiaste Berner Sennenhonden. Niet iedereen kent deze vriendelijke honden en vinden het maar zo zo, een hond die je voor de voeten loopt. Ze lopen op het erf van de boerderij waar ze thuishoren. Wij mogen hier overheen lopen. Leuk dat mensen dit toestaan.

Natuurlijk hebben Hans en Bertus voor een wagenrust gezorgd, een lekkere brownie of choco-cakeje en een sapje. Daarmee kunnen we de wandeling wel vol maken. In de verte zien we de kerktoren van Voorthuizen. We stappen stevig door en zien de toren steeds dichterbij komen. Peter grapt nog fotomyriam3even dat het de toren van Barneveld is, dus dat we er echt nog niet zijn. Maar nee hoor, het bordje “Voorthuizen” neemt alle twijfel weg. We zijn aan het einde van een heerlijke wandeldag.

Het laatste rondje Voorthuizen, wat mij betreft, mag er nog wel eens in deze omgeving gelopen worden!

Hans en Bertus, bedankt voor de mooie wandeling en de prima verzorging. En natuurlijk een woord van dank aan de mannen met de hesjes voor alle veilige oversteken (hoewel dat in dit rustige gebied vandaag wel meeviel) en aan onze fotografen. Straks weer nagenieten bij het zien van de foto’s!


Nuland, 6 februari 2020

Myriam van den Berg

 

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.